Social Icons

Pages

Monday, 28 January 2013

Bahaya Mengunakan Komputer Terlalu Lama Tanpa Senaman.

Hati-hati jika anda seorang yang gemar menggunakan komputer sepanjang hari! Anda boleh terdedah kepada bahaya Carpal Tunnel Syndrome. Carpal Tunnel Syndrome ialah penyakit yang menyerang bahagian pergelangan tangan. Penyakit ini mampu menyebabkan tangan menjadi lumpuh. Risiko penyakit ini ialah sebanyak 10% untuk orang dewasa.


Gejala :

-Rasa kebas, dan parasthesia (seakan-akan terbakar dan bergetar) di ibu jari, telunjuk, dan jari tengah, atau pada beberapa pasien terjadi di telapak tangan.

-Susah menggenggam dan mengepalkan tangan.

-Sering menjatuhkan barang

Anda perlulah mula mengambil langkah berjaga-jaga mulai sekarang. Dibawah telah dipaparkan teknik-tekniknya:

Mengapakah Semut Berhenti Apabila Bertemu Semut Yang Lain?


Jika kita perasan, semut merupakan serangga yang sering bergerak dalam satu barisan yang panjang. Ada kalanya, jika seekor semut itu bergerak secara solo, dan bertembung pula dengan semut yang lain, kita akan dapat melihat mereka akan berhenti untuk beberapa ketika. Namun mengapa ini terjadi?Adakah mereka sedang menyapa di antara satu sama lain. 

Tahukah Anda Kenapa Lalat Susah Untuk Dipukul.



Ramai diantara kita yang merasa bosan dengan binatang kecil bernama lalat ini. Lebih-lebih lagi dengan kitaran hidupnya yang terkesan tatapan dan juga gerakannya yang lincah apabila anda hendak memukulnya. Pastinya akan membuat anda akan semakin bosan dan hamun bukan?. Namun pernahkah anda merasa ingin tahu dan ingin mengetahui alasan mengapa lalat susah dipukul atau ditangkap?

Andainya Perempuan Tahu.


Hargailah kehadiran seorang lelaki dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.. Andainya Perempuan Tahu…


- Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (perihatin).


- Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.


- Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.


- Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.

Petua Rawatan Islam Untuk Sakit Kepala.


Dengan izin Allah pasti berkesan.

1. Baca Surah Al-Fatihah (1kali)


2. Baca Ayatul Kursi (3 kali)


3. Baca Surah Al-Ikhlas (3 kali)


4. Baca Surah Al-Falaq (1kali)

Fakta Menarik Tentang ISLAM.

Fakta Menarik Tentang ISLAM.



1. Tahukah Anda? Ternyata Nama yang Paling Banyak Diguna di Dunia adalah “Muhammad” disusuli dengan nama “Jack”

2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Perkataan-perkataan berikut ini adalah berasal dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan `Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti “bubuk” yang kemudiannya diserap ke dalam bahasa Inggeris.

Cara mudah ingat sifir


Mula-mula anda cuba ingat sifir 1 hingga 5 dahulu. Kalau dah lancar sifir 1 hingga 5 baru kita boleh ke sifir seterusnya. Yang menjadi masalah ialah sifir 6 hingga 9. Cuba fahamkan teknik berikut:-


SIFIR 6:-
Langkah 1: Senaraikan jawapan bagi sifir 5 (dari 1 hingga 10).
Langkah 2: Daripada jawapan sifir 5 tersebut, tambahkan dengan angka 1 hingga 10 bagi setiap jawapan.

Kesan Membunyikan Sendi-Sendi Jemari.


Kesan Membunyikan sendi-sendi di:


(1) Jemari (2) Tangan (3) Leher.


ketika badan sengal itu memang terasa melegakan sesudahnya. Namun, sebaiknya kita jangan terlalu sering melakukan ini, mengapa?

Tarikh Lahir & Ayat-Ayat Menarik Terhasil

Mari kita tengok ape ayat yang keluar dari tarikh lahir korang.

1-Ambil ayat dari bulan korang lahir: 

January--------aku sepak
February-------aku lompat atas
March-----------aku karate
April-------------aku cium
May--------- ----aku terajang
June-------------aku peluk
July--------------aku buat sardin dengan
August-----------aku makan dengan
September------aku menari dengan
October----------aku menyanyi dengan
November-------aku jelir lidah kat
December-------aku lari keliling

Thursday, 24 January 2013

Salam Maulidur Rasul


Assalamualaikum semua!


Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Salam Maulidur Rasul kepada semua pembaca blog ini yang beragama Islam, dan kepada seluruh umat Islam di seluruh dunia secara amnya. Semoga kita dapat menghayati perjuangan Rasulullah s.a.w
dan lebih menyayangi Rasulullah s.a.w dengan cara menzahirkan melalui tindakan kita selepas ini..

Marilah kita memperbanyakan berselawat keatas Rasulullah s.a.w, menghidupkan sunnah Rasulullah s.a.w. dan mencontohi baginda. Semoga hidup kita sentiasa diberkati ALLAH, InsyaAllah...(^^)...

Convert Torrent into Direct Link

How to convert my torrent file into direct link ?


1. First of all you need to download your favorite torrent file from any torrent site.


2. Now, go to ZbigZ.com


3. Click on upload and Upload the torrent file and hit on "go free" button.

Monday, 14 January 2013

Oracle Mengemaskini Java 7

Mengatasi Kerentanan Dan Menguatkan Tahap Sekuriti




Setelah masalah sekuriti kritikal ditemui pada Java 7 sebelum ini, kini Oracle secara rasminya telah pun mengeluarkan kemaskini untuknya, sekaligus mengatasi kerentanan yang ditemui sebelum ini.

Daripada log yang diterbitkan, Oracle mengatasi dua masalah kerentanan, selain kini menetapkan Java Security Level kepada tinggi, sekaligus membuatkan applet berasaskan Java meminta kebenaran pengguna terlebih dahulu sebelum ia dijalankan pada komputer pengguna.

Bagi para pengguna yang menggunakan Java, boleh memuat-turun Java 7 (Update 11) terus daripada laman Oracle hari ini, dan menambah-baik sekuriti dan keselamatan komputer anda.

Java Membawa Kepada Masalah Kritikal

Pelbagai Komputer Terdedah Kepada Masalah Sekuriti.



Java merupakan salah satu perisian yang dipasang secara meluas pada pelbagai peranti diseluruh dunia, dimana diperkatakan lebih 1 bilion peranti mempunyainya. Kini, beberapa masalah padanya, disalah gunakan oleh pengodam, sekaligus menjadikan ia agak bahaya untuk digunakan.

Mengikut beberapa laporan terbaru, ia dikatakan masalah pepijat yang dikenal-pasti pada Java versi terkini membolehkan ia disalah gunakan, dan ramai pengodam seluruh dunia yang mengambil peluang daripadanya.

Sebagai langkah keselamatan, bagi pengguna yang tidak menggunakan Java, boleh membuangnya daripada pelayar web masing-masing ataupun nyah-aktifkannya buat sementara waktu.

Mozilla Firefox
Bagi pengguna Firefox, anda boleh memilih menu Add-ons, dan kemudiannya mematikan plugin bernama Java, dan seterusnya memulakan kembali pelayar web Firefox anda.

Google Chrome
Untuk pengguna Chrome, anda boleh ke halaman plugins dengan melayari URL chrome://plugins/dan seterusnya mematikan plugin Java padanya kelak.

Wednesday, 9 January 2013

Tips Melajukan Internet Tanpa Menggunakan Perisian


> Start 

> Kemudian klik Run... 

> Taip gpedit.msc 

> Akan keluar satu tetingkap 'Group Policy' 

> Klik pada Local Computer Policy 

> Computer Configuration 

> Administrative Templates 

> Network 

> QoS Packet Scheduler 

> Kat sebelahnya cari Limit reservable bandwidth, Klik kanan, Properties, Enabled (Kalau pakai Window 7, lain sikit 'words'nya..yang aku punya kalau klik kanan, bukan Properties, tapi 'Edit'..) 

> Setkan pada 'Bandwidth limit (%)' tu kepada maksimum value iaitu 100

>Restart & Selesai!.

>Selamat mencuba :)...
 

Followers

Sample Text

Assalamualaikum semua! name digelar Amin Starz El Briget korang boleh pangil aku ''Amin @ Starz or Neo' seorang lelaki & yang paling penting lagi masih solo hohoho...(^0^). Ok setakat tu je (tulis bebanyak korang bukan bace), jangan lupe follow,You follow me i follow you back :) orite! Akhir kate danke!!!...

Ok x blog nih